Udruženje finansijskih direktora Srbije je u saradnji sa partnerom za poslovno savetovanje Crowe RS, 22. novembra, organizovalo panel na temu: “Svakodnevni izazovi u internom izveštavanju”, aktuelizujući temu sinhronizacije različitih formi finansijskih izveštaja.

Moderator diskusije bio je Đorđe Dimić, Partner, Crowe RS, a panelisti: Vladimir Ilić, CEO, Primero Rent a Car i Leo Đaković, Manager Advisory, Crowe RS. Panelisti su sa članovima podelili iskustva sa kojima su se susretali prilikom rada na procesima unapređenja internog izveštavanja kao i benefitama koje su te promene donele.

S obzirom na to da interno izveštavanje može biti regulisano pravilima i okvirom različitim od onog koje se koristi za statutarno izveštavanje, a koje je striktno regulisano Zakonom o računovodstvu i Pravilnikom o kontnom okviru, ono može biti izazovno na operativnom nivou, naročito ukoliko postoje značajna odstupanja između različitih knjgovodstvenih evidencija. Zahtevi menadžmenta za velikim brojem izveštaja mogu biti izazov za kvalitativni rad sektora finansija. S tim u vezi, bitno je unapred definisati pravila i okvir izveštavanja, uprostiti proces izveštavanja i uspostaviti kvalitetan sistem planiranja kojim se povećava izvesnost.

Panelisti su zaključili da interno izveštavanje ima formu i dinamiku postavljenu od strane menadžmenta koje se u značajnoj meri razlikuje od firme do firme u zavisnosti od industrije, veličine i specifičnih zahteva menadžmenta, te nije moguće utvrditi opšti model internog izveštavanja koji je koristan većini pravnih lica.

Na panelu je istaknuto da je interno izveštavanje više fokusirano na budućnost, ali i da se bazira na analizi podataka iz prošlost. Naglašeno je i da sami interni izveštaji u velikoj meri zavise od integriteta sektora finansija. Takođe, podeljena su i iskustva oko mesta sektora kontrolinga u samoj organizacionoj strukturi preduzeća. Pitanje nezavisnosti sektora kontrolinga od ostatka finansijskog sektora bilo je predmet aktivne diskusije članova i panelista.

Zahvaljujemo se učesnicima panela i članovima UFDS na produktivnoj diskusiji.