U sredu, 6. juna članovi Udruženja finansijskih direktora posetili su kompaniju IKEA, gde im je pružena ekskluzivna prilika da saznaju više o poslovnom konceptu IKEA poslovanja. Domaćin sastanak je bio Bojan Kostandinović, član UFDS-a i Property Business Manager za Jugoistočnu Evropu.

Bojan je članovima prezentovao kako IKEA prilagođava poslovanje u skladu sa globalnim trendovima, počevši od inovacija u načinu kupovine, finansija i nabavke, na koji način je IKEA posvećena konceptu održivosti, korporativnu kulturu i IKEA vrednosti, ali i IKEA Store aplikaciju koja pomaže u procesu kupovine u IKEA radnji.

Zanimljiv je podatak da IKEA radnje globalno godišnje poseti oko 783 miliona posetilaca, kao i da IKEA u svom standardnom prodajnom asortimanu ima oko 9,500 artikala. Na predavanju je prezentovano da IKEA svojim primerom želi da drugim kompanijama pokaže da je održivost bitan faktor rasta. U prilog tome govori i postavljeni cilj da do 2020. IKEA grupa želi da bude energetski potpuno nezavisna, odnosno da se ukupna potreba za energijom proizvede iz obnovljivih izvora energije kao što su vetrenjače i solarni paneli. U Srbiji čak 50% utrošene energije za čitavu radnju generišu solarni paneli i geotermalni bunari.

Zahvaljujemo se Bojanu na gostoprimstvu, kao i na mogućnosti da članovi bar na trenutak osete kako izgleda biti deo IKEA tima.