Udruženje finansijskih direktora Srbije je u saradnji sa kompanijom Mainstream organizovalo panel na temu „Izazovi sa kojima se CFO-ovi susreću u procesu digitalne transformacije”.

Moderator diskusije je bio Aleksandar Nedeljković, Chief Financial Officer, Mainstream Group, a panelisti: Sanja Kekić – Director IT advisory & risk service Crowe RS i predsednica ISACA Beograd, Branko Greganovič – CEO NLB Banka, Dusan Radičević – CFO MK Group i Milan Bukorović – CTO Nelt.

Učesnici panela podelili su  svoja iskustva o ovoj tematici i dali praktične savete o izazovima sa kojima se CFO-ovi susreću dok sprovode svoje kompanije kroz proces digitalne transformacije.

Panelisti su se složili da nikada nije bilo interesantnije biti finansijski direktor i istakli da je važno razumeti da je ovo doba tehnološke inovacije i da je digitalizacija ono što se dešava sada.

Digitalna transformacija se uvukla u sve pore biznisa, a kompanije aktivno tragaju za CFO-ovima koji će preuzeti vodeću ulogu u postavljanju data i tech strategije koja treba da bude usklađena sa potrebama finansijske funkcije. Istaknuta je nužnost sinergije u radu između CFO i CTO i  ukazano da IT strategija mora da prati biznis strategiju, tako što će ponuditi rešenja postojećim biznis modelima i unaprediti ih.

Tokom diskusije, zaključeno je da je CFO bitan element informacionog sistema firme i da kao takav mora steći kompetencije za upravljanje i razumevanje digitalnog sistema. Imajući u vidu upravljanje security rizicima, sa kojima se funkcija finansija susreće, panelisti su naglasili da je anuliranje rizika još jedan od razloga zbog kojih će se u budućnosti očekivati da finansijski direktori budu u koraku sa razvojem IT-a.

Zahvaljujemo se panelistima i članovima UFDS na zanimljivoj i korisnoj diskusiji. Ujedno se zahvljujemo kompaniji Mainstream koja je podržala organizaciju panela.