Aktivnosti

Crowe RS zvanični partner UFDS-a u oblasti poslovnog savetovanja

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da su Udruženje finansijskih direktora Srbije i Crowe RS uspostavili saradnju na projektima i programima u oblasti poslovnog savetovanja. Pored navedenog, kreiranje boljeg finansijskog poslovnog okruženja i saradnja sa relevantnim institucijama u ovoj oblasti biće samo neke od predstojećih aktivnosti koje će UFDS sporovesti u saradnji sa Crowe RS.

Septembarski sastanak UFDS sa CBS International (deo Cushman & Wakefield Grupe)

U sredu, 19. septembra u hotelu Crowne Plaza održan je redovni mesečni sastanak UFDS-a na temu “Procene vrednosti nepokretnosti, IFRS 16 i optimizacija troškova zakupa nepokretnosti”.

Moderator diskusije je bila Lidija Barjaktarović, vanredni profesor, Univerzitet Singidunum, a panelisti bili: Srđan Teofilović, Rukovodilac sektora za investicije i tržišta kapitala, CBS International, Vera Lukić, Rukovodilac sektora za upravljanje projektima, CBS International, Bojan Jevtić, Regionalni rukovodilac sektora za izdavanje i prodaju poslovnog prostora, CBS International, Aleksandar Đurđević, Direktor u reviziji, Deloitte.

U partnerstvu sa vodećom konsultantskom kućom za nekretnine u Srbiji kompanijom CBS International, koja je deo Cushman & Wakefield grupacije, članovi su imali prilku da saznaju koji su potencijalni rizici prilikom procene vrednosti nepokretnosti, kao i na koji način u ovom procesu mogu da zaštite interese kompanija u kojima su zaposleni. Tokom diskusije članovima je predstavljeno pod kojim okolnostima dolazi do razlike između fer i tržišne vrednosti. Budući da IFRS 16 stupa na snagu 2019. godine na sastanku je pojašnjeno na koji način će to uticati na bilansne pozicije. Teme sastanka bile su i fleksibilnost radnih mesta, novi trenovi u dizajniranju radnog prostora, ali i tendencije u vezi raspoloživosti poslovnog prostora u Beogradu. Tom prilikom članovi su informisani o modelima optimizacije poslovnog prostora u cilju veće produktivnosti zaposlenih i boljeg ostvarenog rezultata kompanije.

Letnji koktel UFDS

U prijatnom ambijentu vinarije Podrum Wineart i dobrom raspoloženju članova Udruženja finansijskih direktora Srbije i naših partnera, u četvrtak 21. juna održan je letnji koktel UFDS-a.

Obeležili smo uspešan završetak aktivnosti našeg udruženja  u prvoj polovini godine. Nakon dobrodošlice Aleksandra Plavšina, menadžera UFDS-a, Dejan Mraković, partner u Deloitte-u, je sa članovima podelio pozitivna iskustva u saradnji sa nama. Spyross Dallas, član UFDS-a i CFO Vojvođanske banke, prisutnima je prezentovao početak rada radne grupe UFDS –a za bankarski sektor koja će biti svojevrsna platforma za komunikaciju, razmenu iskustva i edukaciju CFO-ova banaka.

Nakon formalnog dela programa članovi su uživali u razgovoru, uz vina vinarije Aleksić. Zahvaljujemo se našim partnerima i vinariji Aleksić na podršci u organizaciji ovog događaja.

Inicijativa radne grupa za korporativne i regulatorne poslove UFDS

Inicijativa UFDS radne grupe za korporativne i regulatorne poslove (RG KRP) uvrštena je u radnu verzija Zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana u segmentu poreskog oslobođenja za davanje solidarne pomoći zaposlenima za slučaj rođenja deteta.

Zahvaljujemo se članovima RG KRP-a Saši Mlađenoviću, Lani Vuković, Radmili Miletić i Ivanu Radovanoviću na posvećenosti i angažovanju, kao i kompaniji Deloitte na  konsultantskoj podršci.

Radna grupa za korporativne i regulatorne poslove nastavlja svoje aktivnosti u oblasti unapređnje poslovnog ambijenta i društvene zajednice u Republici Srbiji.

Održano predavanje povodom završetka prvog mentorskog programa UFDS-a

U četvrtak, 14. juna u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održano je predavanje povodom završetka prvog ciklusa mentorskog programa UFDS-a. Gosti predavači su bili Dragan Vukosavljević, direktor konsultantske kuće HINT i Nemanja Vuksanović, istraživač  internet platforme Monitoring socijalne situacije u Srbiji (MONS).

U uvodnom delu diskusije, Dragan je mentiima ukazao koje su to prilike za razvoj karijere, odnosno koje su to prednosti i izazovi rada u korporativnom, ali i preduzetnickom okruženju. Nemanja je predstavio statističke podatke na temu zaposlenosti mladih u Srbiji i Evropskoj uniji i dodao da mikro i makroekonomska situacija u kojoj kandidat započinje svoju poslovnu karijeru bitno utiče na brzinu i dinamiku razvoja karijere. Uzimajući u obzir optimistične ekonomske pokazatelje i pokazatelje zaposlenosti u Srbiji u 2018. godini, može se zaključiti da ekonomska situacija ide u prilog osobama koje su u potrazi za poslom.

Program je završen razmenom iskustva mentora i mentia, gde je ukazano na najbitnije benefite koje su mentii dobili kroz program.

Zahvaljujemo se Draganu i konsultantskoj kući HINT na kontinuiranoj podršci tokom programa, kao i Nemanji Vuksanoviću i MONS-u na prezentaciji statističkih podataka.

Članovi UFDS-a posetili kompaniju IKEA

U sredu, 6. juna članovi Udruženja finansijskih direktora posetili su kompaniju IKEA, gde im je pružena ekskluzivna prilika da saznaju više o poslovnom konceptu IKEA poslovanja. Domaćin sastanak je bio Bojan Kostandinović, član UFDS-a i Property Business Manager za Jugoistočnu Evropu.

Bojan je članovima prezentovao kako IKEA prilagođava poslovanje u skladu sa globalnim trendovima, počevši od inovacija u načinu kupovine, finansija i nabavke, na koji način je IKEA posvećena konceptu održivosti, korporativnu kulturu i IKEA vrednosti, ali i IKEA Store aplikaciju koja pomaže u procesu kupovine u IKEA radnji.

Zanimljiv je podatak da IKEA radnje globalno godišnje poseti oko 783 miliona posetilaca, kao i da IKEA u svom standardnom prodajnom asortimanu ima oko 9,500 artikala. Na predavanju je prezentovano da IKEA svojim primerom želi da drugim kompanijama pokaže da je održivost bitan faktor rasta. U prilog tome govori i postavljeni cilj da do 2020. IKEA grupa želi da bude energetski potpuno nezavisna, odnosno da se ukupna potreba za energijom proizvede iz obnovljivih izvora energije kao što su vetrenjače i solarni paneli. U Srbiji čak 50% utrošene energije za čitavu radnju generišu solarni paneli i geotermalni bunari.

Zahvaljujemo se Bojanu na gostoprimstvu, kao i na mogućnosti da članovi bar na trenutak osete kako izgleda biti deo IKEA tima.

Održana 7. CFO konferencija: Saznajte kako su digitalne promene uticale na fokus finansijske funkcije i šta se desilo sa ulogom finansijskih direktora

Sedma CFO konferencija u organizaciji Udruženja finansijskih direktora Srbije i TGI Group, održana je 10. i 11. maja u hotelu “Izvor” u Aranđelovcu, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Republike Srbije.

“Spremite se za predstojeće finansijske izazove” glasio je slogan skupa koji je bio i izvanredna prilika da se finansijski rukovodioci iz uspešnih kompanija iz zemlje i regiona sretnu, povežu i međusobno razmene iskustvo i znanje.

Tokom konferencije se govorilo i o nekoliko tema:

 • makroekonomski izgledi – tendencije i prognoze
 • digitalna tranformacija i uloga CFO-a u ovom procesu
 • saveti za lidere pod pritiskom i stresom
 • izazovi uspešnog investiranja
 • stvarni slučajevi koji su ocenjeni kao slučajevi izbegavanja poreza i njihov uticaj na razvoj poreskog zakonodavstva
 • biznis dizajn
 • poslovne alternative posle CFO funkcije
 • koliko zaista vrede kriptovalute

Jedan od glavnih zaključaka ovog dvodnevnog druženja je da uloga finansijskog direktora postaje kompleksnija što povećava nivo odgovornosti:

 • Glavni fokus finansijske funkcije u doba digitalne transformacije više nije evidentiranje finansijskih parametara i izveštavanje o profitabilnosti, već podrška rastu poslovanja (brzom obradom podataka i poslovnom analitikom)  i povećanja efikasnosti (automatizacija procesa).
 • Sa aspekta investicione atraktivnosti Srbije, zaključeno je da se najveće prednosti Srbije ogledaju u visoko kvalifikovanoj radnoj snazi, konkurentnim i niskim troškovima u odnosu na ostale evropske zemlje, dobroj strateškoj poziciji, ali i finansijskim podsticajima i olakšicama.

Zahvaljujemo se moderatorima i panelistima na kvalitenom sadržaju i profesionalnoj prezentaciji. Ujedno, zahvalnost dugujemo i kompaniji Deloitte, programskom partneru konferencije, kao i medijskim partnerima: Bizlifu i eKapiji.

Mainstream zvanični partner UFDS-a

Udruženje finansijskih direktora Srbije i kompanija Mainstream nastavili su i proširili dosadašnju uspešnu saradnju. Kompanija Mainstream će pružati podršku Udruženja u domenu IT podrške i cloud servisa. Mainstream je vodeća kompanija u regionu za pružanje enterprise cloud i managed hosting usluga. Prepoznata je  kao preferirani pružalac naprednih usluga za kompanije koje počinju sa procesom digitalne transformacije, kao i tradicionalne kompanije koje žele da transformišu svoj IT, u cilju povećanja efikasnosti i  optimizacije korišćenja IT infrastrukture.

7. CFO regionalna konferencija

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo održavanje Sedme regionalne konferencije za finansijske direktore koja će se održati u Aranđelovcu, u hotelu Izvor 10. i 11. maja, 2018. godine.

CFO konferencija okuplja finansijske direktore iz Srbije, regiona i sveta i bavi se ključnim temama i novim trendovima u finansijskom sektoru. Već sedam godina CFO konferencija se održava u Srbiji, a svojom reputacijom koja se ogleda kroz aktuelnu tematiku i renomirane učesnike iz finansijskog sektora pozicionirala se kao izuzetno važan skup.

Pod sloganom „Spremite se za predstojeće finansijske izazove“ 7. CFO regionalna konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Republike Srbije. Konferenciju organizuje TGI Group International u saradnji sa Udruženjem finansijskih direktora Srbije. Skup predstavlja izvanrednu priliku da se finansijski rukovodioci iz uspešnih preduzeća iz zemlje i regiona sretnu, povežu i međusobno razmene iskustvo i znanje.

Deloitte Srbija zvanicni partner UFDS-a u oblasti poreskog savetovanja i revizije za 2018. godinu

Udruženje finansijskih direktora Srbije i preduzece za reviziju i konsalting Deloitte nastavili su i proširili dosadašnju produktivnu saradnju u oblasti poreskog savetovanja i revizije. Pored navedenog, Deloitte će pružati podršku i radnoj grupi za „Korporativne i regulatorne poslove“ u sprovođenju aktivnosti i inicijativa u cilju kreiranje boljeg fnansijskog poslovnog okruženja i unapređenja saradnje sa relevantnim institucijama.

Održan redovni mesečni sastanak na temu „Akvizicije“

U hotelu Crowne Plaza, u sredu, 11. aprila održan je redovni aprilski sastanak Udruženja finansijskih direktora Srbije na temu “Akvizicije”.

Moderator diskusije je bila Lana Vuković, finansijski direktor za Srbiju i Hrvatsku, DXC Technology, a panelisti su bili Dejana Backović, CFO, Kappa Star Group, Ivan Kostadinović, CFO, Bambi Banat, Milan Miščević, CFO, Metalopromet i Milica Subotić, advokat, advokatska kancelarija Subotić & Jevtić.

Neka od pitanja o kojima se diskutovalo bila su: Kako teče proces donošenja odluka tokom akvizicije? Koja je uloga finansijskog direktora  u tom procesu? Koji su izazovi u  implementacionoj fazi akvizicije? Koliko je važna uloga externih konsultanata iz relevantnih oblasti, pre svega finansijskih i pravnih savetnika?

Panelisti su s članovima podelili konkretna iskustva i ukazali na najbitnije izazove sa kojima su se susreli u ovom procesu. Zaključeno je da je pre početka postupka akvizicije potrebno definisati sve potencijalne regulatorne izazove, ali i da je najbitnije da postoji sinergija u radu između top menadžmenta kompanije,  konsultanata i pravnih savetnika, kao i da je finansijski direktor ključni koordinator procesa. Panelisti su se usaglasili i da, pored toga što je moguće jasno definisati tok procesa I sve faze akvizicije, treba imati u vidu da svaka akvizicija donosi nepreviđene specifičnosti tokom samog postupka.

Zahvaljujemo se panelistima na kvalitenoj prezentaciji i razmeni iskustva, kao i Lani na profesionalnom moderiranju panela.

Održano predavanje na temu “Alternativni izvori finansiranja”

U sredu, 28. marta 2018. godine u hotelu Crowne Plaza za članove UFDS-a je održano predavanje na temu “Alternativni izvori finansiranja”.

Moderator diskusije je bila Ivana Milić, senior ekspert za finansije, a panelisti: Siniša Krneta direktor Beogradske berze, Nikola Stefanović generalni direktor/partner SEE SEAF-a i Fady Alrayyes, Associate, EBRD UK. Panelisti su sa članovima podelili informacije o alternativnim izvorima finansiranja (u odnosu na bankarsko finansiranje), prezentovati novi projekat “Izađi na berzu” (IPO) i diskutovali o konceptu “Crowdfunding”-a, ali i o najuspešnim investicijama SEAF-a.

Cilj projekta “Izađi na berzu” je da pomogne razvoj tržišta u Srbiji kroz podizanje svesti o mogućnostima da kompanije iz Srbije potreban kapital obezbede izlaskom na Beogradsku berzu i pružanje neophodne stručne pomoći kompanijama za izlazak na Berzu. Imajući u vidu da sve veći broj kompanija u Srbiji iskazuje potrebu za novim investicijama koje će obezbediti njihov strateški razvoj, otvaranje tržišta kapitala otvara brojne mogućnosi za rast privrede. To je prepoznao i EBRD koji je odlučio da finansira ovaj projekat.

Na predavanju je ukazano da SEAF prilikom investiranja ima za cilj proširenje i optimizaciju poslovanja, kao i da SEAF ulaže u razne industrije, ali da je akcenat na industrijama koje imaju veći potencijal za razvoj.

Zahvaljujemo se panelistima na diskusiji i Ivani Milić na profesionalnom moderiranju panela.

Advokatska kancelarija Subotić & Jevtić održala predavanje na temu “Nenajavljeni uviđaj od strane Komisije za zaštitu konkurencije”

U hotelu Crowne Plaza, u četvrtak, 15. marta održan je martovski sastanak Udruženja finansijskih direktora Srbije na temu “Nenajavljeni uviđaj od strane Komisije za zaštitu konkurencije”. Gost predavač je bila Milica Subotić, advokat Advokatske kancelarije Subotić & Jevtić, sastanak je protekao u veoma konstruktivnoj atmosferi.

Neka od pitanja o kojima se otvoreno diskutovalo bila su: Šta je povreda konkurencije i koji su rizici za kompanije i zaposlene u slučaju povrede? Kako Komisija otkriva povrede konkurencije? Kako se pripremiti za nenajavljeni uviđaj Komisije? Kako teče sam postupak? Kakva ovlašćenja ima Komisija, a šta su prava stranke? Kakva je uloga finansijskog sektora? Šta posle uviđaja?

Milica je ukazala da Komisija za zaštitu konkurencije ima značajna ovlašćenja u okviru nejanavljenog uviđaja, ali da sam proces nije uniforman i zavisi od mnogih okolnosti. Zbog toga, ključno je da svaka kompanija ima jasne procedure kako u tom slučaju treba da se ponašaju menadžment i zaposleni. Na taj način se umanjuje rizik od mogućih propusta, a koji kasnije kompaniju mogu skupo da koštaju.

Advokatska kancelarija Subotić & Jevtić je moderna advokatska kancelarija iz Beograda koja se bavi privrednim pravom i posvećena je pružanju klijentima vrhunske pravne usluge, sa detaljnim poznavanjem tržišta.

Zahvaljujemo advokatima Milici Subotić i Julijani Jevtić na vrlo korisnoj prezentaciji i otvorenosti za sva pitanja.

Poreski tim Deloitte-a je održao interaktivnu radionicu za članove UFDS-a

U četvrtak, 22. februara 2018. godine, za članove Udruženja finansijskih direktora Srbije, u prostorijama Deloitte-a održana je radionica na temu „Priprema POPDV obrasca koji će se podnositi uz PDV prijavu od 1. jula 2018. godine“.

Predavači ispred poreskog tima Deloitte-a bili  su Filip Kovačević LL.M., viši rukovodilac u poreskom odeljenju i Pavle Kutlešić, LL.M., rukovodilac u poreskom odeljenju. Članovima Udruženja je kroz interaktivnu sesiju, ukazano na najbitnije izmene Pravilnika o evidenciji PDV-a i buduće obaveze u vezi sa popunjavanjem POPDV obrasca. Kroz praktične primere i stručne komentare dati su  odgovori na neka od najproblematičnijih pitanja koja prate promenu Pravilnika.

Na samom kraju radionice članovi su, između ostalog, imali priliku i da se upoznaju sa web aplikacijom koju je razvio Deloitte tim, radi optimizacije procesa popunjavanja POPDV obrasca. Pomenuta aplikacija je novo, jedinstveno i specijalizovano softversko rešenje razvijeno sa ciljem da korisnicima ponudi objedinjenu poresku i IT podršku za popunjavanje POPDV obrasca u samo par jednostavnih koraka.

Održan izbor najboljeg finansijkog direktora 2017. godine

BEOGRAD, 15. decembar, 2017. godine – Ivan Kostadinović iz koncerna Bambi a.d. Požarevac, proglašen je za najboljeg finansijskog direktora godine, po oceni stručnog žirija Udruženja finansijskih direktora Srbije (UFDS).

Svečanom proglašenju, održanom u okviru godišnje proslave Udruženja, prethodilo je ocenjivanje stručnog žirija, koga su činili Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a, Dejan Mraković, direktor sektora za poreski konsalting Deloitte-a i Milan Bukumirović, predsednik UFDS-a.

Na osnovu 13 nominovanih kandidata, članova Udruženja, stručni žiri odabrao je za uži izbor tri kandidata, na osnovu  njihove stručnosti, postignutih poslovnih rezultata za kompaniju, veličine same kompanije, ali i na osnovu integriteta i autoriteta koje je kandidat/kandidatkinja izgradio/la unutar i van svoje kompanije. Nakon selekcije 3 kandidata od strane stručnog žirija, na osnovu glasova članova odabran je najbolji finansijski direktor godine. Za najboljeg finansijskog direktor godine je proglašen Ivan Kostadinović iz koncerna Bambi a.d. Požarevac. Dobitnica drugog mesta je Dejana Backović, finansijska direktorka Kappa Star Group-e, a treće mesto je osvojio Branislav Lončar, finansijski direktor Publicis One-a. Nagradu za najproaktivnijeg člana je dobio Saša Mlađenović iz Karin Komerca.

Ovo je veliko priznanje za mene jer dolazi od stručnih i kompetentnih kolega čije mišljenje izuzetno cenim i uvažavam. Sa druge strane, ovo je i velika satisfakcija da budem još bolji i uspešniji u svom poslu“, rekao je dobitnik ovogodišnje nagrade Ivan Kostadinović, finansijski direktor kompanije Bambi.

Cilj izbora CFO-a godine je da se podigne svest domaće javnosti o važnosti finansijske struke i jačanje uloge finansijskih direktora u privredi i institucijama od značaja. Posebno nam je zadovoljstvo što je ovogodišnja nagrada pripala Ivanu Kostadinoviću čija je kompanija u izveštaju Agencije za privredne registre proglašena za kompaniju sa najboljim kreditnim rejtingom u 2016. godini“, rekao je predsednik UFDS-a, Milan Bukumirović.

Izrazito nam je zadovoljstvo što izborom najkavlitetnijeg finansijkog direktora promovišemo finansijsku struku i dobru praksu u sektoru finansija. Usled brojnih izazova u domaćoj privredi, naredne aktivnosti Udruženja će biti usmerene na razmenu iskustava iz prakse, regionalnu saradnju, unapređenje poreske politike i poslovnog ambijenta“, rekao je menadžer UFDS-a Aleksandar Plavšin.

Nakon formalnog dela programa članovi su uživali u razgovoru uz vina vinarije Aleksić. Zahvaljujemo se Super Kartici, kompaniji Deloitte i vinariji Aleksić na podršci u organizaciji ovog svečanog događaja.

Digitalno bankarstvo

U četvrtak, 23. novembra, u hotelu Crowne Plaza, održan je novembarski sastanak UFDS-a na temu “Digitalno bankarstvo i optimizacija poslovanja kroz implementaciju inovacija”.

Gosti Miloš Polovina, član Izvršnog odbora i marketing direktor Telenor banke, Mirko Golijanin, menadžer prodaje, i Milka Todorović, finansijska direktorka Telenor banke su članovima predstavili inovacije u Telenor banci, ali i prezentovali novu uslugu mobilnog plaćanja koja je osmišljena da doprinese optimizaciji troškova prodaje roba i usluga za potencijalne partnere (pravna lica) i u potpunosti zameni novčanik kod fizičkih lica.

Jedna od funkcionalnosti u Telenor banci  je im mCash  ili “novčanik” u mobilnom telefonu, inovacija koja  omogužava uštedu vremena, odnosno da uz pomoć telefona, bez korišćenja kartice, korisnik podigne i uplati novac ili proveri stanje na računu na bilo kom bankomatu Telenor banke.  Takođe, iako je poslovanje Telenor banke prevashodno okrenuto i namenjeno fizičkim licima, novina u Telenor banci su i konkurentni korporativni depoziti, odnosno deponovanje dinarskih sredstva uz fleksibilni period oročenja i povoljne uslove.

Zahvaljujemo se kolegama  iz Telenor banke na kvalitenoj prezentaciji i zanimljivoj simulaciji rada u Telenor aplikaciji, kao i kolegi Milošu Đukanović, članu UFDS-a i finansijskom direktoru Henkel Srbija, koji  je sa nama podelio iskustva i benefite koje prepoznaje kao korisnik usluga Telenor banke.

Predstavljen Mentorski program UFDS-a na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

U četvrtak, 2. novembra, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, predstavljen je Mentorski program Udruženja finansijskih direktora Srbije, koji je izazvao veliko interesovanje studenata.

Prisutnima je program predstavio Aleksandar Plavšin, menadžer UFDS-a, a u cilju sveobuhvatnog razumevanja pozicije i uloge finansijskog direktora, prezentaciju su upotpunili i gostujući predavači Ivana Milić, Senior ekspert za finansije i Dragan Vukosavljević, direktor konsultantske kuće HINT. Predavači su ukazali koja je uloga CFO-a, kao i koliko je kvalitetna saradnja CFO-a sa ostalim funkcijama kompanije bitna za uspešan rezulat rada kompanije.

Program mentorstva UFDS-a nastao sa ciljem intenziviranja razmene znanja, iskustva i mišljenja članova našeg Udruženja i najuspešnijih studenata završnih godina fakulteta ekonomske struke. Mentorski program će studentima obezbediti razvoj na profesionalnom i ličnom planu uz podršku uspešnih lidera i eksperata.  Zahvaljujemo se Ivani Milić, Draganu Vukosavljeviću i Centru za saradnju sa privredom EF-a na podršci i saradnji, kao i studentima koji su pokazali interesovanje za Mentorski program UFDS-a.

Predavanje “Build, Borrow or Buy”

U utorak, 24. oktobra, u hotelu Crowne Plaza, u saradnji sa  kompanijom Mainstream, liderom u pružanju  naprednih IT usluga, održan je sastanak Udruženja finansijskih direktora Srbije na temu Build, Borrow or Buy –  večita dilema top menadžmenta u procesu ostvarivanja strateškog rasta.

Moderator diskusije bio je  Aleksandar Nedeljković, Chief Financial Officer, Mainstream Managed Services Group, a panelisti: Ivana Višnjić, Chief Financial Officer, Bel Medic, Nikola Ćorsović, Chief Strategy and Transformation Officer, Nelt Group, Goran Popović, Brewery manager, Heineken i Predsednik Srpskog udruzenja profesionalaca u lancu snabdevanja i Vladimir Ilić, Executive director, Europcar.

Panelisti su sa članovima podelili svoja iskustva i pružili odgovore na pitanja na koji način prilaze problemu obezbeđivanja potrebnih resursa koji omogućavaju rast kompanije u budućnosti.

Za rukovodioce kompanija koji žele da postignu rast, postoji dosta strateških rešenja. Oni treba maksimalno da iskoriste svoje postojeće interne resurse, a nakon toga da utvrde koje resurse mogu pozajmljivati eksterno, kroz outsourcing, partnerstvo ili alijanse. Alternativno, mogu jednostavno kupiti kompanije koje pružaju ekspertizu koju oni trenutno nemaju. Najveći izazov je napraviti tačnu procenu razlike između postojećih resursa kompanije i ciljanih resursa koji su potrebni za rast kompanije. Sa druge strane, većina kompanija odlično identifikuje koji reusursi (znanje, tehnologija, osnovna sredstva)  su im neophodna za rast, ali ne posvećuje dovoljno pažnje odluci na koji način doći do ovih resursa. Upravo ovaj izbor može biti razlika između uspeha i ne uspeha

Uz brojne primere iz prakse, imali smo prilike da čujemo kako izabrati pravog partnera, koliko je važno dobro proceniti rizike, koja je uloga CFO-a u ovom procesu, kojim modelom se služiti prilikom izbora, ali i koje su najčešće greše u ovom procesu.

Hvala gostima i kompaniji Mainstream na ovoj zanimljivoj temi kao i učesnicima na otvorenosti da podele svoja iskustva.

Održan septembarski sastanak UFDS-a

U hotelu Crowne Plaza, održan je redovan mesečni sastanak Udruženja finansijskih direktora Srbije na temu “Poslovno savetovanje i modaliteti finansiranja od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)”. Gosti predavači su bili Bojana Vukosavljević, Principal Manager EBRD, Mitar Damnjanović i Olga Bereza, Principal Bankers. Pored prezentacije programa EBRD-a, svoje iskustvo u saradnji sa EBRD-em, sa prisutnima je podelio i član Udruženja, Ivan Radovanović, CFO PS Fashion-a.

Predstavnici EBRD-a su prezentovali program podrške malim i srednjim preduzećima (MSP), koji spaja kompanije sa lokalnim konsultantima i međunarodnim ekspertima u cilju unapređenja njihovog poslovanja ili implementacije naprednih biznis modela. Na sastanku je predstavljen i Enterprise Expansion Fund (ENEF) koji je fokusiran na investicije u kompanije putem hibridnih finansijskih instrumenata (mešavina duga i ucesca u kapitalu), pri čemu uloga fonda varira od klasičnog kreditora do manjinskog suvlasnika kompanije u slučaju dokapitalizacije.

Diskusija je upotpunjena i praktičnim primerom saradnje PS Fashion-a sa EBRD-em, gde je Ivan Radovanović podelio svoje iskustvo saradnje sa EBRD-em u domenu poslovnog savetovanja i participacije u Enterprise Growth programu.

Zahvaljujemo kolegama iz EBRD-a na vrlo korisnoj prezentaciji i otvorenosti za sva pitanja, kao  i članu Ivanu Radovanoviću koji je podelio svoja iskustva iz prakse.

Udruženje finansijskih direktora Srbije i Ekonomski fakultet najavljuju nove zajedničke projekte

U petak, 7. aprila 2017. godine u prostorijama Ekonomskog fakulteta,  Udruženje finansijskih direktora Srbije i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, potpisali su Memorandum o saradnji. Milan Bukumirović, Predsednik UFDS-a, ovom prilikom je istakao “da će organizacija predavanja za studente i pokretanje mentorskog programa za najbolje studente fakulteta biti samo neki od vidova buduće saradnje ove dve respektabilne institucije”. Dragan Lončar, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta, naglasio je “da je razmena iskustva članova UFDS-a odlična prilika za obrazovni i budući poslovni razvoj studenata”.

Održan letnji koktel UFDS-a

Letnjim koktelom Udruženja finansijskih direktora Srbije je u četvrtak, 22. juna, u restoranu Hyde park u Beogradu, uz prisustvo članova i partnera, obeležen uspešan završetak aktivnosti UFDS-a u prvoj polovini godine.

Članovi su u neformalnoj atmosferi sumirali utiske o prethodnim aktivnostima Udruženja i diskutovali o planovima za naredni period.

Zahvaljujemo se partnerima Deloitte-u, Europcar-u i advokatskoj kancelariji Subotić & Jevtić na  podršci koju pružaju u realizaciji aktivnosti Udruženja

Održan okrugli sto

U organizaciji Univerziteta Singidunum i partnerstvu sa Udruženjem finansijskih direktora Srbije, 20. septembra je održan okrugli sto pod nazivom “Kretanja na globalnim finansijskim tržištima i njihov uticaj na Srbiju”. Učesnici okruglog stola su bili: Radmila Miletić  član UFDS-a, Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, Danilo Mrvaljević, direktor Trezora i ALM Banka Inteze, Vladimir Pavlović, direktor WM Equity partners, Nikola Seneši, partner i direktor Wolf & McGill, Vladimir Garić, direktor Kombankinvest, Mladen Dodig, analitičar tržišta kapitala Erste Grupe, kao i profesori Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum.

Teme o kojima se diskutovalo bile su:

• Trendovi na globalnim finansijskim tržištima

• Aktivnosti Beogradske berze u funkciji oživljavanja finansijskih tržišta

• Neophodnost razvoja alternativnih oblika finansiranja u Srbiji

• Uloga rizičnih fondova i mogućnost rešavanja NPL-ova u bankama

• Gde investirati u Srbiji?

Panelisti i posetioci istakli su potrebu održavanja ovakvog skupa i izrazili zadovoljstvo njegovim kvalitetom.

Advokatska kancelarija Subotić & Jevtić novi partner UFDS-a

Advokatska kancelarija Subotić & Jevtić je postala zvanični partner UFDS-a u sferi pružanja pravnih usluga. Pomenuta kancelarija posvećena je pružanju vrhunskih usluga klijentima, sa detaljnim poznavanjem poslovanja i prilika na lokalnom tržištu.

Advokati iz Subotić & Jevtić aktivni su u svim oblastima komercijalnog prava, sa fokusom na privredno pravo, M&A, pravo konkurencije/državna pomoć, parnični i arbitražni postupci, IT/IP, mediji, nelikvidnost i finansijsko restrukturiranje, stečaj, bankarstvo i finansije, radni odnosi, nekretnine i infrastruktura kao i u oblasti opšte regulative i usklađenosti sa zakonom.

Ključni faktori uspeha advokatske kancelarije Subotić & Jevtić su izuzetno multidisciplinarno iskustvo, dinamičan pristup klijentima, timski rad i brzo i precizno rešavanje svih zadataka.  Njihovo praktično iskustvo bavljenja pravom i dugogodišnji rad u advokaturi je podržavano i aktivnom, dugoročnom saradnjom sa velikim brojem akademskih stručnjaka kao i stranim advokatskim kancelarijama.

S obzirom na veliku povezanost pravnog i finansijskog sektora u modernim kompanijam, bez čije saradnje većina procesa ne bi bila moguća, izuzetno nam je zadovoljstvo da je partner Udruženja postala upravo jedna renomirana advokatska kancelarija.

Održan okrugli sto

U sredu, 17. maja, u organizaciji Univerziteta Singidunum i u partnerstvu sa Udruženjem finansijskih direktora Srbije, u prostorijama Singidunuma, je održan okrugli sto pod nazivom “Kvalitet finansijskog izveštavanja u Republici Srbiji u svetlu globalnog stanja u računovodstvu i lokalnog okruženja”.

Učesnici okruglog stola su bili: Aleksandar Janjušević, koordinator sektora za finansijski sistem u Ministarstvu finansija Republike Srbije, Biljana Bogovac, Partner u Reviziji PwC, Danijela Mirković, izvršni direktor EY, Miloš Đukanović, član UFDS-a, finansijski direktor Henkel Srbija, dr Milan Negovanović, Privredni Savetnik, dr Zoran Škobić, Savez računovođa i revizora i prof. dr Nemanja Stanišić, Univerzitet Singidunum.

Teme o kojima se diskutovalo bile su:

 • Promena računovodstvene regulative u svetu –  novi globalni standardi finansijskog izveštavanja (MSFI 9, MSFI 15, MSFI 16) koji će biti u primeni od 2018.godine;
 • Outsourcing(shared service centar) – primer Henkela, i svih administrativnih ali i zajedničkih prodajnih funkcija i
 • Problemi finansijskog izveštavanja u Republici Srbiji – u pogledu samog sadržaja – kvaliteta, forme, saradnje relevantnih institucija u zemlji za dalji prevod i primenu standarda i sl.

Konstruktivna diskusija je doprinela kvalitetu rada okruglog stola i podstakla otvaranje novih tema za naredni okrugli sto.

Održano predavanje na temu Evaluacija marketing troškova – dilema merljivosti

U prostorijama Publicis One-a, domaćini 4. redovnog sastanka UFDS-a bili su Branislav Lončar, CFO Publicis One Srbija, član UFDS-a i Marko Šobot, Media Director Publicis One-a. Marko je članovima UFDS-a predstavio modele evaluacije marketing troškova, objasnio koji su to načini da se izvrši merljivost investicije u marketing aktivnosti, ali i ukazao na odstupanja do kojih se može doći u odnosu na očekivani rezultat od ulaganja u marketing.

Između ostalog, neki od zaključaka su bili da je marketing kampanju potrebno kreirati na osnovu postojećeg „brand awareness“-a kompanije, ciljne grupe  i očekivanja od kampanje, ali i da klijenati više ne očekuju od marketing kampanje samo podizanje „Brand awareness“-a, već motivisanje potrošača na  kupovinu proizvoda ili usluge. S tim u vezi je razvijen je ROI model koji pomaže kompanijama da optimizuju ulaganje u marketing zarad povećanja profitabilnosti. Kvalitet podataka o prodaji i prodajnim aktivnostima koje kompanije dostavljaju marketing agenciji u cilju kreiranja kampanje su najbitniji input za procenu merljivosti isplativosti investicije u marketing. Marketing se sve više zasniva na Programmatic marketingu koji podrazumeva praćenje ponašanje konzumenta na internetu i na osnovu profila i interesovanja konzumenta upućuje prilagođene oglase potrošaču.

Zahvaljujemo se Marku na praktičnom predavanju, kao i našem članu Branislavu Lončaru na podršci u realizaciji majskog sastanka UFDS-a.

 

Europcar oficijelni mobility partner UFDS-a za 2017. godinu

Udruženje finansijskih direktora Srbije i Europcar potpisali su partnerski sporazum kojim je Europcar postao mobility partner UFDS-a. Europcar®kao glavni brend Europcar Group-a posluje širom sveta i pokriva veliki broj tržišnih segmenata. Sa svojom flotom od 50 grupa vozila, od najmanjeg gradskog vozila, preko poslovnih limuzina i SUV-ova, pa do komercijalnih vozila, Europcar predstavlja lidera na tržištu.

Uspostavljena saradnja sa Ministarstvom finansija

U sredu, 22. marta 2017. godine, u Ministarstvu finansija, upriličen je sastanak predstavnika UFDS-a sa Ministrom finansija Republike Srbije, gospodinom Dušanom Vujovićem. Na sastanku su utvrđene sledeće potencijalne oblasti saradnje sa Ministarstvom: Implementacija (i edukacija iz oblasti) međunarodnih finansijskih standarda (IFRS), veza između finansijskog (korporativnog) sektora i fiskalnog sektora, jačanje tržišta kapitala u Srbiji, uloga CFO u fundraising-u i druge teme od obostranog interesa.

Deloitte Srbija zvanični partner UFDS-a u oblasti poreskog savetovanja za 2017. godinu

Udruženje finansijskih direktora Srbije i preduzeće za reviziju i konsalting Deloitte formalizovali su uspešnu saradnju, koja će u 2017. godini biti intezivirana zajedničkim učešćem na projektima i programima u oblasti poreskog savetovanja. Pored navedenog, kreiranje boljeg finansijskog poslovnog okruženja i saradnja sa relevantnim institucijama u ovoj oblasti biće samo neke od predstojećih aktivnosti koje će UFDS sporovesti u saradnji sa Deloitte-om.

Održana 6. CFO konferencija

Beograd, 8.5.2017. – 4. i 5. maja 2017. godine, u hotelu Izvor u Aranđelovcu, uspešno je održana 6. CFO Konferencija finansijskih direktora, u organizaciji  Udruženja  finansijskih direktora Srbije i TGI Group-e.

CFO konferencija je forum koji već pet godina okuplja finansijske rukovodioce, predstavnike regulatornog, vladinog sektora kao i pružaoce finansijskih usluga iz Srbije i sveta i bavi se najvaznijim, aktuelnim temama i novim trendovima u finansijama.

Pod sloganom “Industrijska revolucija u oblasti finansija” 6. CFO konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Republike Srbije, a članovi UFDS su bili zaduženi za kreiranje kompletnog programskog dela konferencije, uključujuci izbor tema i panelista.

Uticaj makroekonomskih aspekta na odluke finansijskih direktora, da li je finansijski direktor prirodni naslednik generalnog direktora, finansijski rukovodilac kao inicijator pozitivnih promena, ali i poslovne strategije poreskog planiranja bile su samo neke od tema o kojima su panelisti i učesnici konferencije diskutovali.

Konferenciju su podržale i kompanije Deloitte, Europcar, GLP Values, Advokatska kancelarija Aleksić i saradnici, TPA Group, Vojvodjanska banka, SAGA i Mainstream Managed Services Group.

Zahvaljujemo se TGI grupi na uspešnoj i profesionalnoj saradnji, kao i članovima UFDS-a na velikom doprinosu kvalitetu programa konferencije.

Video sa konferencije možete pogledati ovde: deo 1; deo 2; deo 3; deo 4 i deo 5.

CFO Forum Mokra Gora 2015

Milan Bukumirović, Predrag Kudra, Ivan Kostadinović, Valentina McReynolds, Đoka Janjušević, jun 2015.

Tax Team Deloitte-a održao interaktivnu radionicu za članove UFDS-a na temu „Porezi, poreske izmene i poreska diskusija“

U Executive Board Room-u hotela Crowne Plaza, poreski tim Deloitte Srbija na čelu sa Dejanom Mrakovićem, direktorom poreskog i pravnog odeljenja, Filipom Kovačevićem, rukovodiocem u poreskom odeljenju i Ljubicom Jovićević, Client Relations iz poreskog i pravnog odeljenja, održao je interaktivnu radionicu na temu „Porezi, poreske izmene i poreska diskusija“, sa posebnim osvrtom na član 12. Zakona o PDV-u. Tokom interaktivne diskusije članovi su, između ostalog, imali priliku da se podsete koja su to trenutno važeća pravila za utvrđivanje mesta prometa usluga, koja će se primenjivati do 31.3.2017. godine, kao i koji su izuzeci od opšteg pravila da su usluge oporezive prema mestu pružaoca. Članovima je takođe ukazano na nove pravilnike iz oblasti PDV-a. Kolege iz Deloitte-a su upotpunile tumačenje Zakona primerima iz prakse u cilju simplifikacije, preciznijeg tumačenja pojedinih odredbi, i njihove pravilne  primene. Zahvaljujemo se Dejanu, Filipu i Ljubici na profesionalnoj saradnji.    

Održan aprilski sastanak UFDS-a na temu “Cost cutting-a”

U četvrtak, 20. aprila, u prostorijama Podruma WineArt na Novom Beogradu, održan je 4. redovan sastanak UFDS-a u 2017. godini. Članovi UFDS-a Dejan Jovičić, CFO Unisol Group-e, i Miloš Đukanović, CFO Henkel Srbija, podelili su sa prisutnim kolegama svoja praktična iskustva na temu “Cost cuttinga”.

Zahvaljujemo Dejanu i Milošu na predavanju, kao i vinariji Aleksić koja nam je omogućila da degustiramo njihova vina.

Konferencija Finiz 2016

„Rizici u savremenim uslovima poslovanja” Decembar 2016. Branislav Lončar, Publis One

Women Leaders - Agents of Change in Europe

April 2016. Slovenija – Violeta Kovačević

Održano predavanje Cube Risk Management Solutions-a i redovni sastanak UFDS članova

U četvrtak, 23. februara u hotelu Crowne Plaza članovi UFDS-a su imali priliku da slušaju interesantno predavanje Vojislava Mitića, Key Account Manager-a i Petar Miljkovića, CEO-a, koji su isped Cube Risk Management Solutions-a članovima objasnili koji su to trendovi u oblasti prikupljanja, sistematizacije i korišćenja podataka. Predavaći su, između ostalog, ukazali da je trend u svetu da se ne govori o pojedinačnim podacima, nego da se podaci sistematizuju i tako efikasnije koriste. Nakon predavanja, članovi su nastavili diskusiju o planovima za naredne aktivnosti UFDS-a.

Konferencija Finiz

Đoka Janjušević, decembar 2015.

Rosa Mijailović, CFO hotela Crowne Plaza, učestvovala na 24. Kopaonik biznis forumu

Rosa Mijailović, članica Udruženja finansijskih direktora Srbije i direktor finansija i poslovne podrške hotela Crowne Plaza, je učestvovala na 24. Kopaonik biznis forumu na panelu „Industrijska politika u trgovini i turizmu− sektorska i regionalna perspektiva“. Šta podstiče, a šta usporava razvoj turizma u Srbiji, kretanje tražnje i promotivni nastup na stranim tržištima, ključni turistički proizvodi na tržištu Beograda u narednom periodu i društvena odgovornost u hotelijerstvu bile su samo neke od tema o kojima su učesnici Foruma govorili i diskutovali.    

UFDS koorganizator 6. CFO konferencije

Udruženje finansijskih direktora Srbije i TGI organizuju 6. CFO konferenciju, koja će se održati od 4. do 5. maja 2017. godine u hotelu Izvor u Aranđelovcu. Konferencija predstavlja odličnu priliku da od finansijskih direkora vodecih kompanija, eksperata iz oblasti finansijskog sektora i predstavnika državnog i međunarodnog sektora saznate kako da makroekonomske trendove, promene u  dinamicnom digitalnom okruženju i inovacije iz oblasti finansija iskoristite za donosenje optimalnih poslovnih odluka u svakodnevnom poslovanju. Više informacija na www.ufds.rs.

UFDS Novogodišnji sastanak i proslava

U petak, 16. decembra 2016, održan je redovan decembarski sastanak Udruženja kao i prednovogodišnja proslava za sve članove. Na sastanku je bilo reči o postignućima i uspesima koje je Udurženje zabeležilo u svom radu tokom 2016. godine, kao i o planovima i projektima za predstojeću 2017. godinu. Druženje u sjajnoj atmosferi, i uz muziku, nastavljeno je u jednom skadarlijskom restoranu.

Intervju: Branislav Lončar

Wannabe Magazine

Letnji Vivaldi CFO Forum

Letnji Vivaldi CFO Forum 23 – 25. jun 2016.

“Nova ekonomija”

Đoka Janjušević, novembar 2015.